etherische oliën voor de herfst

De herfst is mijn favoriete seizoen! Ik hou van de prachtig gekleurde bladeren aan de bomen, de geur van de bladeren die op de grond liggen, heerlijke wandelingen door de prachtige bossen en dat de dagen vaak nog vrolijk en zonnig  zijn. De herfst betekent ook vaak het begin van het gesnotter. Perfect dus om nu aan de slag te gaan met etherische oliën om je weerstand en je luchtwegen te ondersteunen.

Ik hou ervan om zelf mijn eigen blends te maken. Meestal kies is 4 of 5 etherische oliën met een specifieke ondersteuning. Op deze manier kan ik een mix maken die helemaal afgestemd is op de persoon en de situatie. Zo heb ik voor de herfst een aantal etherische oliën die ik veel gebruik en combineer met andere oliën. Lees hieronder over de herfst must haves  etherische oliën.

Grove den olie
Grove den olie lijkt scheikundig gezien heel veel eucalyptus globulus olie. Als je een olie zoekt voor de luchtwegen dan roepen de meeste mensen eucalyptus! Zelf ben ik niet zo fan van eucalyptus. Eucalyptus olie bevat namelijk heel veel irriterende bestanden: ketonen, fenolen en oxides. Grove den olie heeft dezelfde werkzame stofjes als eucalyptus globulus behalve die ketonen, fenolen en oxides. Dit maakt deze etherische olie daarom ook perfect om te gebruiken bij kleine kinderen om de luchtwegen te ondersteunen. Grove den verdiept de ademhaling, helpt het slijmoplossende vermogen van de luchtwegen, ondersteunt bij een goede weerstand en heeft een positief effect op micro-organismen in het lichaam. Een fijne etherische olie dus voor de herfst en wintermaanden.

Cipres olie
Cipres olie staat vooral bekend vanwege de stimulerende werking op de bloedvaten en het lymfe systeem. Perfect dus als de circulatie gestimuleerd moet worden bij bijvoorbeeld een verstopte neus en om het slijmoplossende vermogen te stimuleren. Cipres en wierook olie (frankincense) zijn hiervoor een goede combinatie. 

Sinaasappel olie
Een etherische olie met een heerlijk zoete, warme geur om tijdens de koudere maanden te gebruiken in een diffuser. Van alle citrus oliën is dit mijn favoriete etherische olie. Sinaasappel olie is een hele zachte olie met een krachtige werking. Super geschikt voor kleine kinderen. Heel fijn dat zelfs mijn kinderen deze olie zelf kiezen want het is een prachtige olie om te gebruiken bij het ondersteunen van een goede weerstand, maar ook om te ontspannen voor een goede nachtrust. Sinaasappel olie helpt mij ook heel goed in de winter periode omdat het mijn humeur harmoniseert. De vrucht voedt het lichaam en de olie de ziel! 

Vanille olie
Vanille olie gebruik ik zelf alleen maar voor de geur. Ik hou van vanille olie en zou soms zelf aan het flesje willen drinken. Iets wat ik natuurlijk niet doe. ? Dat is denk ik ook de reden waarom ik zo verliefd werd op de Stress Away blend van Young Living. Het gebruik van mijn etherische oliën is erg wisselend maar Stress Away is al bijna 7 jaar mijn favoriet. Vanille vind ik een heerlijk olie om toe te voegen aan mijn diffuser blends om wat extra sfeer en warmte te geven. 

Wierook olie
Persoonlijk hou ik niet zo van de geur van wierook olie (frankincense) maar waardeer de ondersteuning voor mijn lichaam wel echt enorm! Het is niet alleen een olie met een spirituele werking en geweldig voor de huid maar ook voor de luchtwegen om dieper adem te halen, het slijmoplossende vermogen van het lichaam te ondersteunen en voor een goed herstel tijdens een ziekte periode en erna. Wierook heeft een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Dit is de reden waarom het zo waardevol is voor de huid maar ook om het lichaam te ondersteunen bij een herstel proces.

Kaneel olie
Kaneel = koekjes = gezelligheid = feestdagen! Dit gevoel krijg ik altijd al ik kaneel ruik! Heerlijk om te gebruiken voor een diffuser blend. Maar kaneel is meer dan alleen een “koekjes” geur. Kaneel olie stimuleert de doorbloeding en heeft een verwarmend effect op de huid. Ideaal voor koude handen en voeten! Kaneel is de enige olie die ik aan mijn lijstje toegevoegd heb waar spaarzaam mee omgegaan moet worden. Kaneel olie bevat enkele irriterende bestanddelen. Dit wil zeggen dat deze etherische olie altijd goed verdund moet worden en / of gecombineerd moet worden met andere zachtere etherische oliën. Deze etherische olie mag niet gebruikt worden bij hele kleine kinderen. 

Tijm olie
Eigenlijk is het de combinatie van tijm met lavendel die ik heerlijk vind. Ik gebruik deze  etherische oliën altijd samen in mijn badzout om immuun boost badzout te maken. Het recept vind je hieronder. Ik had altijd een bad maar sinds we verhuisd zijn heb ik alleen nog een douche. Ik ga nu mijn immuun badzout gebruiken voor voetbadjes om zo toch even mijn momentje van ontspanning te hebben en mijn lichaam te laten genieten van van de mix. Tijm is trouwens niet alleen een geweldige olie ter ondersteuning bij een goede weerstand maar ook een olie waar je luchtwegen heel blij van worden. Door de thymol verdiept het de ademhaling en ondersteunt tijm het slijmoplossende vermogen van het lichaam. Tevens kan deze etherische olie verzachten bij keelpijn en hoesten.

Het liefste kies ik ervoor om zachtere etherische oliën te gebruiken en goed te verdunnen dan meteen hele heftige olien te gebruiken. En gaat mijn keuze vaak uit naar etherische olien die bij kinderen goed verdragen worden. Gebruik etherische oliën altijd goed geïnformeerd. Indien nodig altijd advies vragen aan je behandelend arts of de huisarts. 

WINTER BLUES | roller blend
6 druppels wierook olie
2 druppels geranium olie
2 druppels bergamot olie
2 druppels sinaasappel olie
2 druppels grapefruit olie
2 druppels vanille olie

Meng alle druppels etherische oliën in een roller flesje en vul af met een plantaardige olie. Zelf gebruik ik het liefste amandel olie omdat deze geurloos is en snel intrekt. Deze blend meerdere keren per dag aanbrengen achter de oren en/of op de polsen voor emotioneel balans en happy gevoelens.

WARME HANDEN | balsem
10 druppels kaneel olie
10 druppels cipres olie
6 druppels rozemarijn olie
1 theelepel kokosolie
1 theelepel  sheaboter
1 theelepel  bijenwas
5 ml plantaardige olie

Verwarm de kokos olie, sheaboter en bijenwas au bain marie. Dit kan handig in een smeltpannetje. Voeg daarna 5ml plantaardige olie toe. Doe de mix in een potje of klein blikje. Laat het geheel afkoelen tot het net niet gestold is. Voeg daarna de etherische olie toe en meng het geheel door met een lepel of spatel. Masseer de koude handen en voeten met deze heerlijke balsem. Deze balsem is ook fijn om te gebruiken bij krampen en stijve spieren.SLIJM WEG | diffuser blend


4 druppels citroen olie
3 druppels dennen olie
3 druppels wierook olie
5 druppels tijm olie
2 druppels cederhout olie
4 druppels cipres olie


Meng alle druppels etherische oliën in een pipet flesje en gebruikt het gewenste aantal druppels voor de diffuser. Deze mix ondersteunt bij het slijmoplossende vermogen van het lichaam.

IMMUUN BOOST | badzout

250 gram epsom zout of dode zeezout

15 druppels lavendel olie

7 druppels tijm olieMeng de druppels etherische olie met het zout in de pot en laat het geheel even staan zodat de olie zich goed kan verdelen in het zout. Gebruik bij een vol bad 5 eetlepels badzout voor volwassenen.
 Heb je geen bad? Dan kun je het badzout ook gebruiken voor een ontspannend voetbadje.

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December